Dlaczego lubimy ostre przyprawy?
istoclphoto

Dlaczego lubimy ostre przyprawy?

dr Mariusz Gogól

GN 47/2021

publikacja 25.11.2021 00:00

Ostra papryka to składnik wielu dań w różnych kulturach. Przyprawa daje specyficzne wrażenia, bo smakuje przede wszystkim… bólem. Jej jedzenie jednak sprawia ludziom przyjemność. Dlaczego tak jest?

Dieta ludzi bogata w ostre przyprawy jest ewenementem w świecie przyrody. Z zasady hołdującej łagodnym potrawom, oprócz nas, wyłamuje się najprawdopodobniej tylko ryjówka chińska. To niewielki gryzoń, który żyje w tropikalnych, deszczowych lasach w południowo-wschodnich Chinach. Szukając pożywienia, nie stroni od ostrych roślin. Dzięki tej różnorodności ma większe szanse na przeżycie.

Dostępne jest 15% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..