Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
W Bałtyku wschodnim, gdzie łowią polscy rybacy, od kilku lat rośnie liczba dorszy. Coraz mniej jest natomiast szprotów, a zasoby śledzia są na stałym, ale dość niskim poziomie - podaje Kierownik Zakładu Zasobów Rybackich Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie WWF Polska.
Około 50 tys. jesiotrów syberyjskich i rosyjskich uciekło pod koniec sierpnia br. z hodowli w Jeżyczkach (Zachodniopomorskie) w wyniku podniesienia się poziomu wody w Grabowej.
Waży 300 kilogramów, a wyłowiono ją z rzeki Mekong w Kambodży. Większej ryby słodkowodnej nie widziano wcześniej na świecie.