Wyhodowane w Dolnej Saksonii, na północnym zachodzie Niemiec, kiełki fasoli mogą być źródłem infekcji wywołanej niebezpieczną bakterią EHEC, odmianą szczepu pałeczki okrężnicy - poinformowały w niedzielę niemieckie władze.
Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował PAP we wtorek serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
Pierwsze badania kiełków z uprawy ekologicznej w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii nie potwierdziły obecności groźnego szczepu pałeczki okrężnicy EHEC - poinformowało w poniedziałek ministerstwo spraw konsumenckich w Hanowerze.
Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
Japońska kuchnia, zwana washoku, została niedawno wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Charakteryzuje ją użycie świeżych, naturalnych składników oraz silny związek z rodzimą tradycją kulturową.
Nawracające infekcje, alergie, skłonność do otyłości, a nawet samopoczucie mogą być związane z nieprawidłową florą bakteryjną jelit i całego organizmu - ocenili eksperci w poniedziałek na śniadaniu prasowym w Warszawie.
Zmiksuj ją na zdrowie!
Na całym świecie rosną ceny żywności. Zboża, cukru, mięsa, mleka… Tak drogo nie było od ponad 20 lat, odkąd ONZ-otowska agencja ds. Wyżywienia i Rolnictwa prowadzi regularne badania.
Jedz aronię, ryby, brokuły, rozwiązuj łamigłówki, idź na długi spacer. Znajdź pasję – zamiast oglądać telewizyjne seriale. To recepta, by drugą połowę życia przeżyć w zdrowiu.
Polska od wieków słynie z gościnności. Nie inaczej jest w przypadku przyrody – aktualna baza gatunków obcych na terenie naszego kraju obejmuje ponad 1000 rekordów. Pośród setek obcych gatunków roślin, grzybów i zwierząt są takie, które stanowią zagrożenie dla rodzimych ekosystemów. .:::::.