Novak Djokovic konsekwentnie przekonuje od trzech lat, że za jego sukcesami stoi specjalna dieta bezglutenowa opracowana przez serbskich technologów żywienia. Książka z radami lidera rankingu tenisistów trafi do księgarń jeszcze przed wielkoszlemowym US Open.
Nowojorski turniej rozpocznie się 26 sierpnia, a na kilka dni przed nim nastąpi oficjalna premiera książki "Serve to Win". Z wydawniczych zapowiedzi wynika, iż 26-letni tenisista z Belgradu będzie w niej zdradzał tajniki diety, która pozwoliła mu zostać numerem jeden na świecie i zdobyć sześć ze swoich siedmiu tytułów w Wielkim Szlemie.
Swoistą reformę w sposobie żywienia Djokovic rozpoczął jesienią 2010 roku. Wówczas lekarze stwierdzili, że alergiczne przypadłości i osłabienie organizmu, jakie często go dopadały związane były z nietolerancją glutenu. Efekt był oszałamiający, bowiem na otwarcie kolejnego sezonu nie znalazł on pogromcy w 44 kolejnych meczach do początku czerwca, gdy przegrał w półfinale Roland Garros ze Szwajcarem Rogerem Federerem.
Poza niepowodzeniem w Paryżu triumfował wówczas w trzech pozostałych imprezach wielkoszlemowych: Australian Open, Wimbledonie i US Open. Z książki, która trafi do sprzedaży w połowie sierpnia, będzie się można dowiedzieć, jak właściwy dobór diety zmienił też jego życie poza kortem.
Ślady tej ludności odnajdują w Jaskini pod Huczawą polscy archeolodzy.
System rakietowy SLS i kapsuła Orion, które zabiorą załogę w kosmos, są już prawie gotowe.
Odkrycie pokazuje, że BMI nie jest i nie powinien być jedynym wskaźnikiem stanu zdrowia.
Astronomiczna jesień przychodzi w różnych dniach między 21 a 24 września i o różnych godzinach.
Tak wynika z analizy obejmującej dane ponad 4 mln dorosłych osób z Europy i USA.
Niektóre rodzaje czarnych dziur mogą wybuchać na koniec swojego istnienia.
Istotna jest szybka diagnoza, a co za tym idzie świadomość objawów sepsy.
Czyli skąd rośliny na całym kontynencie wiedzą, czy dany rok będzie nasienny czy nie?
Chińscy naukowcy odkryli mech, który może znieść warunki typowe dla Marsa.