Sama dieta śródziemnomorska może nie mieć wystarczająco silnego wpływu na pamięć i myślenie, jest prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych - ustalili szwedzcy naukowcy na podstawie badania, które trwało 20 lat.
Dieta śródziemnomorska polega na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych, ryb i zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, oraz unikaniu produktów mlecznych, mięsa i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wiele badań sugerowało do tej pory, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko demencji. Najnowsze badanie różni się od pozostałych skalą i długością trwania. Zostało przeprowadzone na grupie 28 tys. Szwedów, których średnia wieku na początku badania wynosiła 58 lat i nikt nie miał zdiagnozowanej demencji. Uczestnicy badania byli poddani szczegółowej obserwacji przez 20 kolejnych lat. Przez siedem dni w tygodniu wypełniali formularze żywieniowe i regularnie udzielali wywiadów przed ankieterami. Po 20 latach okazało się, że u 1 943 osób, czyli 6,9 proc., zdiagnozowano otępienie, w tym chorobę Alzheimera i otępienie naczyniopochodne.
Naukowcy zbadali, w jakim stopniu diety uczestników były zgodne z konwencjonalnymi zaleceniami dietetycznymi i dietą śródziemnomorską. Okazało się, że nie znaleźli związku między przestrzeganiem konwencjonalnej diety lub diety śródziemnomorskiej, a zmniejszonym ryzykiem demencji. "Sama dieta może nie mieć wystarczająco silnego wpływu na pamięć i myślenie, ale jest prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych. Strategie żywieniowe będą nadal potencjalnie potrzebne wraz z innymi środkami kontroli czynników ryzyka" - powiedział Nils Peters z Uniwersytetu w Bazylei.
Badanie zostało sfinansowane przez m. in. Swedish Research Council, fundację Knut and Alice Wallenberg, fundację Marianne and Marcus Wallenberg z Uniwersytetu Lund, Swedish Alzheimer Foundation, Swedish Brain Foundation.
W październikowym artykule Nature Medicine poinformowało, że naukowcy z University of Washington stworzyli wskaźnik oparty na gwiazdkach, który ocenia jakość dowodów naukowych. Najmniej gwiazdek dostały badania oceniające wpływ diety na zdrowie człowieka.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Neurology" (https://n.neurology.org/content/early/2022/10/12/WNL.0000000000201336)
Urszula Kaczorowska
Blazary są ciałami niebieskimi, które mimo wielu lat obserwacji nie do końca pojmujemy.
Naukowcy o nagłówkach w internecie. Clickbaitowych i nie tylko.
Stoimy u progu egzystencjalnego kryzysu dotyczącego dzikich zwierząt na Ziemi.
Nie tylko opatrują własne rany, ale pomagają w tym także innym osobnikom.
Niezwykle mało wiadomo na temat tamtejszej bioróżnorodności.
Jedno mrugnięcie to dla nich 20 metrów, na których wiele może się wydarzyć.
Istotny jest zarówno rodzaj utworów, jak i poziom decybeli w kabinie pojazdu.