Spożywanie większej ilości owoców i warzyw obniża ciśnienie krwi i poprawia stan nerek i serca u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym - informuje "The American Journal of Medicine".
Pomimo postępów w leczeniu nadciśnienia i łagodzeniu jego powikłań, przewlekła choroba nerek związana z nadciśnieniem i jej śmiertelność związana z chorobami serca wzrastają. Choroby serca są główną przyczyną śmierci pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Wyniki trwającego pięć lat interwencyjnego randomizowanego badania kontrolnego dotyczącego pacjentów z nadciśnieniem dostarczają kolejnych dowodów na korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw. Już wcześniej zaobserwowano, że diety bogate w owoce i warzywa obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawiają stan nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), bogata w owoce i warzywa, obniża ciśnienie krwi i jest zalecanym leczeniem pierwszego rzutu w przypadku nadciśnienia pierwotnego. Jednak dieta ta nie jest dostatecznie często przepisywana - a nawet, jeśli lekarz ją przepisze, pacjent nie zawsze jej przestrzega.
Dieta DASH i inne diety, na ogół bogate w owoce i warzywa, są związane z niższym ciśnieniem krwi, niższym ryzykiem i wolniejszym postępem przewlekłej choroby nerek, niższymi wskaźnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
"Jako nefrolog (specjalista od nerek) badam w laboratorium sposoby, w jakie nerki usuwają kwasy z krwi i wydalają z moczem. Nasze badania na zwierzętach wykazały lata temu, że mechanizmy wykorzystywane przez nerki do usuwania kwasów z krwi mogą powodować uszkodzenie nerek, jeśli zwierzęta były przewlekle (długotrwale) narażone na zakwaszającą dietę. Nasze badania na pacjentach dały podobne wyniki: zakwaszająca (bogata w produkty zwierzęce, zwłaszcza mięso) dieta była szkodliwa dla nerek, natomiast dieta zasadotwórcza (bogata w owoce i warzywa) okazała się zdrowa dla nerek. Inni badacze wykazali, że dieta bogata w owoce i warzywa jest zdrowa dla serca. Postawiliśmy hipotezę, że jednym ze sposobów, w jaki owoce i warzywa są zdrowe zarówno dla nerek, jak i serca, jest to, że zmniejszają ilość kwasów w diecie, a zatem ilość kwasów, którą nerki muszą usunąć z organizmu" - powiedział główny autor nowego badania (DOI: 10.1016/j.amjmed.2024.06.006), dr Donald E. Wesson z Dell Medical School - The University of Texas w Austin.
Aby sprawdzić tę hipotezę, do badania wybrano osoby z nadciśnieniem, ale nie cukrzycą, a jednocześnie z bardzo wysokim poziomem wydalania albumin z moczem (makroalbuminurią). Pacjenci z makroalbuminurią mają przewlekłą chorobę nerek, wysokie ryzyko pogorszenia się choroby nerek z czasem i wysokie ryzyko późniejszego rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W randomizowanym badaniu kontrolnym trwającym pięć lat badacze podzielili kohortę 153 pacjentów z nadciśnieniem na trzy grupy.
Uczestnicy badania z grupy pierwszej, oprócz swojej zwykłej diety, dostawali 2-4 szklanki zasadotwórczych owoców i warzyw. Drugiej grupie podawano tabletki NaHCO3 (redukującego kwasowość wodorowęglanu sodu, czyli popularnej sody oczyszczonej) w dwóch dawkach dziennych po 4-5 tabletek 650 mg. Trzecia grupa otrzymywała standardową opiekę medyczną od lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Jak się okazało, zarówno owoce i warzywa, jak i NaHCO3, poprawiły stan zdrowia nerek. U dostający tylko owoce i warzywa (a nie - NaHCO3) obniżyło się ciśnienie krwi i poprawiły wskaźniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Dr Maninder Kahlon z Dell Medical School - University of Texas w Austin, który także brał udział w badaniu, zaznaczył, że owoce i warzywa "pozwoliły osiągnąć te dwie ostatnie korzyści przy niższych dawkach leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Oznacza to, że można uzyskać korzyści dla zdrowia nerek zarówno z owocami i warzywami, jak i NaHCO3, ale obniżamy ciśnienie krwi i zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki owocom i warzywom, ale nie z NaHCO3. Potwierdza to nasze zalecenie, że owoce i warzywa powinny być 'podstawowym' leczeniem dla pacjentów z nadciśnieniem, ponieważ osiągamy wszystkie trzy cele (zdrowie nerek, niższe ciśnienie krwi i zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych) dzięki owocom i warzywom, a możemy to zrobić przy niższych dawkach leków".
Wielu lekarzy rozpoczyna leczenie nadciśnienia za pomocą leków, a następnie dodaje strategie dietetyczne, jeśli ciśnienie krwi nie jest odpowiednio kontrolowane. Zespół badawczy podkreśla, że uzyskane wyniki potwierdzają odwrotne założenie: leczenie powinno rozpocząć się od owoców i warzyw, a następnie można dodawać leki, jeśli okażą się potrzebne.
Jak podsumował dr Wesson: "interwencje dietetyczne w leczeniu chorób przewlekłych często nie są zalecane, a jeszcze rzadziej wykonywane ze względu na liczne trudności w nakłonieniu pacjentów do ich wdrożenia. Niemniej jednak są skuteczne, a w tym przypadku chronią nerki i układ sercowo-naczyniowy. Musimy zwiększyć nasze wysiłki, aby włączyć je do leczenia pacjentów i szerzej, uczynić zdrową dietę bardziej dostępną dla populacji o zwiększonym ryzyku chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego".
Autorzy radzą również pacjentom z nadciśnieniem, aby poprosili swojego lekarza o zmierzenie stosunku albuminy do kreatyniny w moczu (UACR), aby ustalić, czy mają chorobę nerek i zwiększone ryzyko późniejszej choroby sercowo-naczyniowej.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ zan/
Zmiany te przynajmniej częściowo mogą być odwracalne, ale dopiero w dłuższym okresie.
Jako główną przyczynę tej poprawy wskazuje się zmniejszenie emisji przemysłowych.
Jedno mrugnięcie to dla nich 20 metrów, na których wiele może się wydarzyć.
Istotny jest zarówno rodzaj utworów, jak i poziom decybeli w kabinie pojazdu.