Powszechnie stosowane biodegradowalne tworzywo sztuczne pozostaje niezmienione w środowisku morskim przez co najmniej 14 miesięcy - informuje pismo "PLOS ONE".
Wyniki badań naukowców nie napawaąa optymizmem. Uniknąć plastiku w jedzeniu właściwie nie sposób.
Japońscy eksperci opracowali metodę sprawdzania wieku mikroplastiku zalegającego w oceanach. Ten pływający na pełnym morzu ma od 1 do 3 lat, a przybrzeżny - od 0 do 5 lat - twierdzą.
Jeśli nic z tym nie zrobimy w połowie wieku będziemy mieli na świecie 43 miliony ton odpadów z łopat turbin wiatrowych.
Odkryte w Alpach i Arktyce mikroorganizmy potrafią rozkładać plastik w niskich temperaturach - informuje pismo "Frontiers in Microbiology".
Mięso z laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż zwykła wołowina.
Najnowsze projekty polityki klimatycznej UE komentuje prof. Grzegorz Tomasz Grosse, politolog, socjolog i historyk.
Naukowe szacunki nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Różne drzewa oczyszczają miejskie powietrze z innych toksyn i dobrze jest je mieszać. Potrzebna jest jednak rozwaga, bo czasami - mimo dobrych chęci - można zaszkodzić.
Narażenie na bardzo długo utrzymującą się w środowisku mieszaninę chemikaliów zwanych PFAS prowadzi do zmian w procesach biologicznych związanych z szerokim zakresem chorób - informuje pismo "Environmental Health Perspectives".