Nurkowie badający wrak szwedzkiego okrętu Kronan, który zatonął w 1676 roku u szwedzkich wybrzeży, w skarbcu zapewne spodziewali się raczej kosztowności, ale nie dziwnej masy, która według naukowców jest serem sprzed 340 lat - informuje w czwartek AFP.
Wydzielająca intensywny zapach drożdży i sera roquefort zagadkowa substancja, która na pierwszy rzut oka przypomina foie gras, znajdowała się w szczelnym naczyniu na dnie morza.
"Sądzimy, że jest to produkt mleczarski. W przeciwieństwie do pozostałych, uważam tę woń za dość przyjemną, czuć w niej życie" - opowiadał Lars Einarsson, odpowiedzialny za misję badania wraku niedaleko wyspy Olandia.
Według badacza warunki konserwacji znaleziska były optymalne: Bałtyk jest słabo zasolony, a naczynie znajdowało się pod warstwą osadów chroniącą przed zniszczeniem.
Tajemnicza masa ma być teraz przekazana w celu zbadania uniwersytetowi rolniczemu w Uppsali.
Okręt Kronan zatonął 1 czerwca 1676 roku podczas bitwy floty szwedzkiej z flotami Danii i Holandii.
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.