Naukowcy z Instytutu Archeologii UKSW przeprowadzili dokładną analizę tłuszczów, które pokrywają fragmenty naczyń ceramicznych, których używali Krzyżacy.
Okazało się, że na krzyżackim zamku w Przezmarku w woj. pomorskim jedzono dużo gotowanego mięsa i jarzyn. Znaleziono bardzo mało naczyń, na których były tłuszcze charakterystyczne dla dań rybnych. A to dziwne, bo w bliskiej okolicy zamku było jezioro. Naukowcom udało się przeanalizować śladowe ilości tłuszczów pozostawionych na fragmentach potłuczonych naczyń dzięki chromatografii gazowej i spektrometrii mas. Tłuszcze wnikają w strukturę naczynia, ale tylko wtedy, gdy zostaną podgrzane, stąd nie analizowano naczyń, na których Krzyżacy jedli, tylko te, w których przygotowywali posiłki.•
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.