Co jedli Krzyżacy?

Naukowcy z Instytutu Archeologii UKSW przeprowadzili dokładną analizę tłuszczów, które pokrywają fragmenty naczyń ceramicznych, których używali Krzyżacy.

Okazało się, że na krzyżackim zamku w Przezmarku w woj. pomorskim jedzono dużo gotowanego mięsa i jarzyn. Znaleziono bardzo mało naczyń, na których były tłuszcze charakterystyczne dla dań rybnych. A to dziwne, bo w bliskiej okolicy zamku było jezioro. Naukowcom udało się przeanalizować śladowe ilości tłuszczów pozostawionych na fragmentach potłuczonych naczyń dzięki chromatografii gazowej i spektrometrii mas. Tłuszcze wnikają w strukturę naczynia, ale tylko wtedy, gdy zostaną podgrzane, stąd nie analizowano naczyń, na których Krzyżacy jedli, tylko te, w których przygotowywali posiłki.•

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg