Brakuje właściwego nadzoru produktów żywnościowych, które zawierają szereg substancji dodawanych do jedzenia. Ich wzajemne oddziaływanie i dublowanie się to tylko kilka z wymienionych przez NIK zagrożeń dla zdrowia konsumentów.
Konserwanty, emulgatory, barwniki, stabilizatory, wzmacniacze smaku czy przeciwutleniacze to substancje dodawane do wielu produktów przetwarzanych przemysłowo. Z założenia mają korzystnie wpływać na dłuższe zachowanie świeżości, atrakcyjny wygląd czy lepszy smak i zapach. Są też wykorzystywane do wytwarzania produktów typu „light” i mają istotny wpływ na efektywność procesu produkcyjnego. W rzeczywistości są substancjami, które – spożywane powyżej norm – mogą być szkodliwe dla zdrowia. NIK wykazuje, że w Polsce 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetwarzana w warunkach przemysłowych, a więc ze sporą ilością dodatków i ulepszaczy.
Dostępne jest 12% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.