Aż pięć instytucji zajmuje się kontrolą jakości i bezpieczeństwa polskiej żywności.
Aż pięć instytucji zajmuje się kontrolą jakości i bezpieczeństwa polskiej żywności.
istockphoto

Czy wiemy, co jemy?

Maciej Kalbarczyk

GN 24/2022

publikacja 16.06.2022 00:00

System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce wymaga zmian. To leży w interesie zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców z branży spożywczej.

Ser żółty, w którym wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Słodycze skażone bakteriami z rodzaju Salmonella. Tatar wołowy, w którym stwierdzono obecność bakterii Escherichia coli. Spożycie tych artykułów groziło nie tylko zatruciami pokarmowymi, ale także wywołaniem poważnych schorzeń przewodu pokarmowego, serca, nerek i układu krwionośnego. Na szczęście zostały one w porę wycofane ze sklepowych półek.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..