Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć - informuje pismo "Nucleic Acids Research".
Zwiększenie aktywności fizycznej w średnim wieku może chronić przed chorobą Alzheimera - informuje pismo "Alzheimer's & Dementia".
Otyłość dziecięca stanowi coraz większe wyzwanie na całym świecie.
Naukowcy opracowali farbę zawierająca antyseptyczną i antybakteryjną chlorheksydynę, która niszczy m.in. oporne na metycylinę szczepy gronkowca. Można ją wykorzystać np. w szpitalach czy transporcie - informuje pismo "Scientific Reports".
Nowe badanie pokazuje zaskakujące zależności.
Mechanizm odpowiedzialny za większą skuteczność szczepionek i terapii mRNA odkryli badacze z Międzynarodowego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie (IIMCB). Artykuł na ten temat ukazał się w środę na łamach prestiżowego czasopisma "Nature".
Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy - potwierdzają badania opublikowane na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology".
Tak wynika z przeprowadzonych w USA badań.
Pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać
Testy terapeutycznego chatbota wykazały, że sztuczna inteligencja może zapewnić "złoty standard" opieki psychoterapeutycznej w leczeniu zaburzeń psychicznych, na przykład depresji - informuje pismo "NEJM AI".