Bociany odlatują

Każdego roku do Polski przylatuje mniej bocianów. Winne jest głównie nowoczesne rolnictwo. Traci na tym ekosystem. Bocian jest – jak mówią ornitolodzy – gatunkiem parasolowym. A to oznacza, że ochrona bocianów pociąga za sobą ochronę wielu innych gatunków zwierząt i roślin.

Jest ich coraz mniej

W Polsce występuje 25 proc. światowej populacji bociana białego. I tak jak kiedyś (w okresie średniowiecza) rolnictwo, czyli wycinanie lasów pod pola uprawne, bociany do nas skierowało, tak teraz to samo rolnictwo może być powodem ich odwrotu. Bociany potrzebują terenów lekko podmokłych, łąk i niewielkich jeziorek. Wielkoobszarowe rolnictwo, nawożenie pól i monokultury powodują, że optymalne warunki do żerowania dla bocianów w Polsce drastycznie się kurczą. W efekcie populacja bocianów dość szybko spada. Po zliczeniu tych ptaków w 2014 roku okazało się, że na niektórych obszarach Polski liczba bocianich par zmniejszyła się w stosunku do roku 2004 nawet o 30 proc. W sumie w Polsce jest około 35 tys. bocianich par. W czasie poprzedniego liczenia, w 2004 roku, było ich 50 tys. W Polsce bociany są objęte ścisłą ochroną gatunkową. Organizacje ekologiczne, np. fundacja „pro Natura”, tworzą programy ochronne dla tych ptaków. Jednym z przykładów wspólnej aktywności energetyków i przyrodników jest specjalny punkt informacyjny 801 BOCIAN (801-26-24-26). Na bezpłatnej infolinii specjaliści z zakresu ochrony bociana białego udzielają porad, zwłaszcza w przypadku poszkodowanych ptaków czy zagrożonych gniazd. Ze specjalistami można skontaktować się także e-mailowo, pisząc na adres: bociany@bociany.pl. Bardzo dużo ciekawostek o bocianach można także znaleźć pod adresem www.bociany.p

Czy to prawda...

... że bociany zjadają żaby? Tak. Bociany są mięsożerne i mało wybredne. Zjadają nie tylko płazy, ale także gady, ryby, owady, a nawet inne ptaki i ssaki. Bocian może upolować nawet niewielkiego zająca. Chętnie jedzą myszy, krety i nornice. Na świeżo zaoranych polach jedzą dżdżownice. ... że bociany są monogamiczne? Nie. W czasie jednego sezonu lęgowego, pary są raczej trwałe, ale w kolejnym roku samiec może mieć młode z inną samicą. Choć bociany nie dobierają się na całe życie, statystyczna para jest razem kilka lat.

«« | « | 1 | 2 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Reklama

Reklama