Naukowcy z kilku ośrodków, m.in. z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Polskiej Akademii Nauk, przeanalizowali szczątki kilkudziesięciu osób, które żyły kilka tysięcy lat temu, w neolicie, na terenie południowej Polski (stanowisko Miechów w Małopolsce).
Chcieli się dowiedzieć, co jedli nasi dawni przodkowie. Okazało się, że ich dieta była w około 15 proc. złożona z mięsa, a prawie w połowie z roślin. Pozostałą część stanowił m.in. nabiał. Naukowcy wiedzą, że hodowla zwierząt była wtedy już bardzo rozwinięta, jednak nie podejmowano jej z myślą o jedzeniu mięsa, tylko starano się ze zwierząt pozyskać jak najwięcej produktów. Z roślin najczęściej jedzono jęczmień i pszenicę, a także płaskurkę, później też orkisz. Badacze doszli do powyższych wniosków dzięki analizom włókien kolagenu pobranych ze szczątków ludzkich i zwierzęcych oraz danych archeobotanicznych. Publikacja na temat diety mieszkańców Miechowa ukazała się w „Journal of Archaeological Science Reports”.•
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Bakteria powodująca wrzody żołądka wytwarza białko zapobiegające powstawaniu amyloidu.
Zmieniającym skład rodzimej flory, a bywają też niebezpieczne dla zdrowia.
Żywice kopalne w różnym wieku są rozprzestrzenione na całym świecie.
Resort rolnictwa popiera inicjatywę opracowania europejskiego planu zarządzania populacją kormorana.
Naukowcy chcą jeszcze wzmocnić tę terapię, łącząc ją z innym immunologicznym podejściem.
W stworzeniu sondy wzięli udział eksperci z Centrum Badań Kosmicznych PAN.