Tłusto i wyskokowo

W najnowszym numerze „Journal of Neuropsychopharmocology” opublikowano pracę, z której wynika, że Europejczycy mają częściej ochotę na jedzenie tłustych potraw i picie alkoholu niż mieszkańcy innych kontynentów.

Naukowcy z Uniwersytetu w Aberdeen (Szkocja) twierdzą, że ta ochota wynika z genetyki. Odpowiedzialny za to gen galaniny u Europejczyków jest znacznie bardziej „podkręcony”. Naukowcy wyjaśniają, że to pozostałość z czasów, kiedy kaloryczna dieta pozwalała przeżyć przodkom Europejczyków w mroźnym klimacie. – Takie preferencje w jedzeniu cięższych posiłków były niezbędne do przeżycia – wyjaśnił dr John MacKenzie, który prowadził badania.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg