W krajach skandynawskich na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem ze sklepowych półek znikły zapasy masła. Media mówią już o "maślanej panice", a cena za kilogram wzrosła 4-krotnie. Powodem jest popularna dieta bogata w masło i niska w tym roku produkcja mleka.
Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz, karmazyn oraz tuńczyk błękitnopłetwy to gatunki ryb zagrożone wyginięciem, dlatego trafiły na czerwoną listę poradnika dla konsumentów "Jaka ryba na obiad?" międzynarodowej organizacji ekologicznej WWF.
Cykl spotkań informacyjnych dla rolników zainteresowanych zasadami uprawy winorośli i metodami procesu produkcji wina gronowego, organizuje działające w województwie świętokrzyskim Stowarzyszenie "Sandomierski Szlak Jabłkowy".
Uczniowie w USA nadal będą jedli pizzę w szkołach - administracji prezydenta Obamy nie udała się próba wyeliminowanie tego dania ze stołówkowego menu. Dietetycy alarmują, że najmłodsi Amerykanie jedzą zbyt kaloryczne posiłki, co prowadzi do nadwagi i otyłości.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy.
Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.
Ryb jemy mało, a będziemy jedli jeszcze mniej. Krajowi producenci zapowiadają podwyżki, choć ceny są już wysokie. Do końca roku wyroby rybne zdrożeją od kilku do kilkunastu procent - stwierdza "Gazeta Polska Codziennie".
90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, 80 proc. za dużo cukru, ich dieta jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z zaprezentowanych niedawno badań.
Jabłka grójeckie charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego średnio o 5 proc. Piękny czerwony rumieniec na jabłku wpływa nie tylko na jego ładny wygląd, ale również świadczy o wyższej zawartości barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką.
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców, w tym Włochów. Według nich dobry humor mogą zapewnić na przykład surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.