Nie ma zboża bardziej niezastąpionego od ryżu, będącego podstawowym pokarmem dla trzech miliardów ludzie i trzecim ze zbóż uprawianych na świecie. Ryż jest przedmiotem intensywnych badań naukowych, które mają poprawić jego wydajność z hektara.
Władze Chin wszczęły dochodzenie w sprawie jajek, zwanych gumowymi lub jajkami ping-pong, które przez zawartość pewnego związku są tak twarde po ugotowaniu, że odbijają się od podłogi, oraz powodują bezpłodność u mężczyzn - poinformowały chińskie media.
Aż 56 proc. Polek, które były lub są w ciąży nie zmieniło nic w swoim żywieniu w tym okresie - wynika z badań TNS OBOP pt. "Polka w ciąży", których pierwszą część zaprezentowano na konferencji prasowej w Warszawie.
W bieżącym sezonie 2011/12 światowa produkcja oliwy z oliwek powinna zwiększyć się o 0,8 proc. i osiągnąć rekordowy poziom 3,35 mln ton - poinformowała Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Niski poziom witaminy D w organizmie ma związek z wyższym ryzykiem depresji - wynika z szeroko zakrojonych badań na ten temat, które publikuje pismo "Mayo Clinic Proceedings".
"Czas przyswajania pokarmu ma wpływ na naszą wagę. Szybkie spożywanie posiłków sprzyja nadmiernemu tyciu" - twierdzi portugalska uczona prof. Julia Galhardo.
Beskidzcy górale nie chcą żywności modyfikowanej genetycznie i domagają się, by Polska była krajem wolnym od GMO. Tak najkrócej można ująć przesłanie uczestników spotkania, które odbyło się w Żywcu pod hasłem: „Stop GMO – ocalmy polskie nasiona”.
W ciągu ostatnich 20 lat nastąpił tak dramatyczny wzrost otyłości Amerykanów, że zmusił Straż Przybrzeżną, administrującą promami pasażerskimi, do ograniczenia dopuszczalnej liczby przewożonych przez nie pasażerów.
40 procent oliwy, sprzedawanej w supermarketach we Włoszech, zawiera pleśń, 16 procent wyprodukowano z zepsutych oliwek, a 8 procent jest przestarzała - takie są wyniki badań, przeprowadzonych przez trzy rolnicze stowarzyszenia.
Jajka można jeść do 2 dni po upływie terminu "najlepszego do spożycia", pod warunkiem, że będą dokładnie ugotowane - pisze brytyjski dziennik "Daily Telegraph". Z rozporządzenia brytyjskiej agencji ds. żywności (FSA) cieszy się przemysł jajczarski.