Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) skrytykowała i wstępnie odrzuciła badania przeprowadzone przez francuskich naukowców, które zakwestionowały bezpieczeństwo żywności GMO - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa .
W Wielkiej Brytanii po raz kolejny ogłoszono ranking najdroższych serów na świecie. Na pierwszym miejscu znalazł się produkowany z oślego mleka serbski ser Pule. Kosztuje 795 funtów za kilogram (ok. 1280 dolarów).
Za nami uroczystości dożynkowe – z bochnami chleba, dziękczynną modlitwą, kolorowymi wieńcami z kłosów i kwiatów. Zasłużone rolnicze święto.
Krowa, gdy czuje potrzebę oddania mleka, wchodzi do boksu, w którym robot namierza fotokomórką jej strzyki i rozpoczyna udój. Takie rzeczy już w Polsce.
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.
Choć na początku sierpnia tego roku cukier trochę staniał, to jego notowania są wciąż wysokie. Kluczową rolę odgrywa pogoda. W Brazylii, która jest największym producentem cukru, padają ulewne deszcze, co opóźnia zbiory trzciny cukrowej.
Z roku na rok na świecie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. Ich areał zwiększył się w 2011 r. do ok. 160 mln ha, czyli o 8 proc. wobec 2010 r.
Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań.
Ponad 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet w Polsce cierpi na otyłość lub ma nadwagę; tylko ok. 30 proc. dzieci i młodzieży oraz zaledwie 10 proc. dorosłych uprawia sport - alarmuje Instytut Żywności i Żywienia, który rozpoczął program zapobiegania nadwadze.
Podobno były bez smaku. No ale z drugiej strony to żaby, a te, nawet w naturze, nie mają smaku. Czy mięso z laboratorium to przyszłość?