Poszukiwacze życia w kosmosie wiedzą doskonale, że podstawowym warunkiem jego powstania i rozwoju jest dostęp do ciekłej wody. Inne czynniki, jak odpowiednia temperatura czy dostęp do światła, w mniejszym lub większym stopniu można naginać. Z wodą jest inaczej.
Ziemniaki zaczynają być traktowane w Polsce jako warzywo, a nie masowy produkt. Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, chociaż pod względem spożycia i tak bijemy Europę - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Pijemy coraz więcej wody butelkowanej. Jednak przy jej zakupie kierujemy się ceną i nie zwracamy uwagi na skład. Przez to przepłacamy za coś, co dużo taniej możemy mieć z kranu, twierdzi "Dziennik Polski".
W Londynie odbyła się nietypowa degustacja. Holenderski naukowiec skosztował wyhodowanego przez siebie sztucznego mięsa. Mięsa, które powstało w probówce.
Pierwszy w historii burger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy został w poniedziałek po południu usmażony i zjedzony w czasie konferencji w Londynie. Degustatorzy ocenili, że fakturą danie przypominało mięso, ale brakowało mu aromatu.
Z ziarna pszenżyta można upiec chleb o unikalnym smaku, z dużą ilością błonnika i witamin. Ponieważ wypieka się trudniej niż inne rodzaje pieczywa, to naukowcy nad jego recepturą pracują w laboratorium, tak by udawał się też w piekarniach.
Karmienie dziecka piersią co najmniej do szóstego miesiąca życia może je uchronić przed wieloma chorobami, również w wieku dorosłym; wpływa też korzystnie na jego rozwój umysłowy - przypominają eksperci z okazji Światowego Tygodnia Karmienia Piersią.
Novak Djokovic konsekwentnie przekonuje od trzech lat, że za jego sukcesami stoi specjalna dieta bezglutenowa opracowana przez serbskich technologów żywienia. Książka z radami lidera rankingu tenisistów trafi do księgarń jeszcze przed wielkoszlemowym US Open.
W 2012 r. zebraliśmy 127 tys. ton malin. Oznacza to, że Polska została największym na świecie producentem tych owoców. Pomogli w tym polscy naukowcy i UE - informuje "Puls Biznesu".