Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, lepiej zrezygnować z kolacji aniżeli z porannego posiłku - przekonuje kierownik katedry i kliniki chorób wewnętrznych, nefrologii i diabetologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego prof. Władysław Grzeszczak.
Czy jest zdrowe? I dlaczego w czasie smażenia należy korzystać z drewnianych lub sylikonowych szpatułek?
Niska temperatura otoczenia podobnie jak zwiększona aktywność fizyczna sprzyja walce z otyłością, dlatego należy rozważyć, czy w mieszkaniach i pomieszczeniach instytucji publicznych nie obniżyć temperatury do 18 stopni C. - uważają naukowcy.
Czy jest naprawdę aż tak zdrowa?
Według powszechnego przekonania to, co zielone, zazwyczaj jest zdrowe. W przypadku brokułów ta niepisana zasada sprawdza się aż nadto.
Jakie produkty powinny jeść panie spodziewające się dziecka? Co należy odstawić na okres ciąży?
Jak bardzo nam szkodzą? W jaki sposób można zniwelować ich negatywne działanie?
Nadmierne spożycie soli grozi nie tylko nadciśnienie tętniczym krwi, zawałem serca i udarem mózgu, zwiększa również ryzyko otyłości - ostrzega dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
Jakich ważnych składników dostarcza nam ta popularna potrawa? Jaki wpływ ma na nasz organizm?
Mówi się, że jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw w naszym kraju.