Genetyczne skłonności pomagają, ale nabawienie się cukrzycy w większości wypadków wymaga czasu i odpowiednio szkodliwego stylu życia - dowodzą zarówno badania, jak i codzienna praktyka lekarzy rodzinnych.
600 mln ludzi, czyli ok. co dziesiąta osoba na świecie co roku choruje z powodu zatruć i zakażeń pokarmowych, a u 420 tys. chorych są one przyczyną zgonu - wynika z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) rzuca nowe światło na energię metaboliczną orzechów włoskich.
Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm - takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain - związków barwiących buraki.
Wbrew powszechnemu przekonaniu największe jajko nie jest wcale najlepsze. Najważniejsze jest to, co kura je.
Zdrowsze masło czy margaryna? To zależ dla kogo - twierdzą specjaliści.
Osoby, które spożywają więcej warzyw, owoców, soków oraz produktów mlecznych, są znacznie mniej narażone na choroby nowotworowe - wykazały udostępnione PAP badania specjalistów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Hokkaido, bambino, makaronowa, zielona, pomarańczowa, żółta. Jadalna lub ozdobna. Tu kupisz dynię na każdą okazję.
Zjedzenie tłustej potrawy czy wypicie nawet dużej ilości wody nie pomoże w złagodzeniu kaca - wynika z najnowszych badań holenderskich i kanadyjskich naukowców. Póki co jedyny skuteczny sposób na uniknięcie "syndromu dnia następnego" to... pić mniej.
Coca-Cola, największy na świecie producent słodzonych napojów, wspiera finansowo naukowców, którzy przerzucają winę za otyłość Amerykanów ze złej diety na brak ćwiczeń - pisze w poniedziałek dziennik "New York Times".