Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań.
Ponad 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet w Polsce cierpi na otyłość lub ma nadwagę; tylko ok. 30 proc. dzieci i młodzieży oraz zaledwie 10 proc. dorosłych uprawia sport - alarmuje Instytut Żywności i Żywienia, który rozpoczął program zapobiegania nadwadze.
Podobno były bez smaku. No ale z drugiej strony to żaby, a te, nawet w naturze, nie mają smaku. Czy mięso z laboratorium to przyszłość?
Zatrucia pokarmowe i zakażenia meningokokami są wymieniane przez ekspertów wśród najważniejszych schorzeń zakaźnych, które mogą stanowić zagrożenie dla uczestników Euro 2012. Przeciwko wielu z tych schorzeń można się wcześniej zaszczepić - podkreślają eksperci.
Jak wykazały ostatnie badania, spożywanie w dużych ilościach zielonej herbaty ukrywa w testach antydopingowych podwyższony poziom testosteronu. Może to znacznie utrudnić kontrole w czasie letnich igrzysk olimpijskich w Londynie.
Tylko 7 proc. polskich mam karmi swoje niemowlęta zgodnie z normami żywienia - wynika z badań. Te błędy w karmieniu odbiją się negatywnie na zdrowiu przyszłych pokoleń, alarmują specjaliści.
Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę - ogniskami rozmaitych rewolucji.
Otyłość w Polsce dotyczy ponad 20 procent dzieci - alarmują lekarze. Uzdrowisko Rabka proponuje im terapię odchudzającą. Oprócz odpowiedniej diety, otyłe dzieci w Rabce leczy się aktywnością fizyczną, a psycholog tłumaczy im dlaczego są otyli.
Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.
W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci.