Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Spożycie mięsa idzie w górę, ale głównie za sprawą drobiu - informuje "Rzeczpospolita" powołując się na dane IERiGŻ.
W najnowszym numerze „Journal of Neuropsychopharmocology” opublikowano pracę, z której wynika, że Europejczycy mają częściej ochotę na jedzenie tłustych potraw i picie alkoholu niż mieszkańcy innych kontynentów.
- Tegoroczne zbiory zboża będą w Polsce na podobnym poziomie, co przed rokiem. Ich jakość będzie jednak zdecydowanie gorsza - powiedział w poniedziałek w "Salonie politycznym Trójki" minister rolnictwa Marek Sawicki.
Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
W Argentynie urodziła się zmodyfikowana genetycznie krowa, która – gdy urośnie – będzie dawała ludzkie mleko.
Skuteczna w zaburzeniach trawiennych mięta pieprzowa (Mentla piperita), na pierwszy rzut oka roślina nie wyglądająca na "arystokratkę", raczej skromna i niepozorna, została uznana przez specjalistów branży zielarskiej Rośliną Roku 2011.
Spożywanie dużych ilości napojów z kofeiną może obniżać kobiecą płodność - wskazują badania amerykańskie. Dzieje się tak, gdyż kofeina zaburza transport komórek jajowych w jajowodach - wynika z artykułu na łamach pisma "British Journal of Pharmacology".
Pomysłowy szef zaopatrzenia w jednostce wojskowej stacjonującej na rosyjskim Dalekim Wschodzie opatrzył etykietkami z napisem "gulasz wołowy" puszki z konserwą mięsną dla psów, aby ukryć skutki swej prywatnej działalności handlowej.
Aż 82 proc. Polaków nie stosowało w ostatnim roku żadnej diety i nie zwracało uwagi na to, co jest bardziej korzystne dla zdrowia - wykazały opublikowane we wtorek badania TNS OBOP.