Czekoladowe  jabłko
Glow Images /east news

Czekoladowe jabłko

Brak komentarzy: 0

Tomasz Rożek

GN 27/2013

publikacja 04.07.2013 00:15

Japończycy tak zmodyfikowali genetycznie jedwabniki, że ich nici świecą. Świecące kurze jajka chce produkować minister rolnictwa Holandii. Dziwne smaki, nienaturalne kolory... Czy genetyka umożliwia każdą modyfikację żywego organizmu?

Modyfikacje genetyczne wzbudzają spore emocje. Nic dziwnego. W końcu to, co zmodyfikowane, często trafia (albo będzie trafiało) na nasze stoły. Bezpieczna żywność to gwarancja zdrowia. Poza zdrowiem emocje wzbudza wpływ modyfikowanych organizmów na bioróżnorodność i środowisko jako takie. Pomijając jednak te kwestie (w „Gościu” wielokrotnie staraliśmy się rozwiewać wątpliwości i pisać o zagrożeniach związanych z GMO), czy genetyka umożliwia wszystkie modyfikacje jakie naukowcy sobie wymyślą? Czy można roślinom lub zwierzętom nadawać dowolne cechy na drodze modyfikacji genetycznych?

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..