Ziemniaki zaczynają być traktowane w Polsce jako warzywo, a nie masowy produkt. Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, chociaż pod względem spożycia i tak bijemy Europę - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Jeszcze na początku lat 90. ziemniaki rosły na 1,8 mln hektarów, a dzisiaj zajmują niewiele ponad 350 tys. ha. W 2000 r. zbierano ich 24 mln ton, a teraz - 9 mln ton. Perspektywy na rok bieżący są jeszcze gorsze - 8 mln ton. Ujednolicenie wzorców żywnościowych wpływa na ograniczenie ich spożycia. Nie mniej, gdy na zachodzie Europy spożywa się średnio 50 - 60 kg ziemniaków na osobę, to w Polsce 109 kg.
Jednak ich spożycie cały czas maleje. Spada również wykorzystanie ziemniaków w hodowli trzody chlewnej, jak i w przemyśle spirytusowym. Maleje także eksport.
W Drodze Mlecznej wykryto gwiazdową czarną dziurę o rekordowo dużej masie
Astronomowie zapewniają, że miną one naszą planetę w bezpiecznej odległości.
Szympansy i bonobo rozpoznają widocznych na zdjęciach członków stada niewidzianych od ponad 25 lat.
Jak na razie jego jednym przedstawicielem jest osa Capitojoppa amazonica.
Wilki z obrożami telemetrycznymi pomagają ujawniać przypadki wyrzucania padliny w lesie.