Szkolenia z technologii uprawy winorośli, pokazy produkcji wina gronowego oraz wydanie informatorów dla turystów zainteresowanych agroturystką winiarską, zakłada projekt realizowany w Sandomierzu.
Przedsięwzięcie realizuje Towarzystwo Naukowe Sandomierskie. Projekt współfinansuje Szwajcaria w ramach szwajcarskiego programu współpracy z krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Jak poinformował PAP dr Janusz Suszyna z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego, celem przedsięwzięcia jest przywrócenie dawnych tradycji winiarskich w Sandomierzu i okolicach - edukacja uczniów i studentów oraz miejscowych producentów, którzy podjęli się uprawy winorośli.
Rolę centrum szkoleniowego projektu pełni winnica założona obok kościoła dominikańskiego świętego Jakuba w Sandomierzu.
"Od sierpnia do października przeprowadziliśmy sześć szkoleń poświęconych pielęgnacji krzewów oraz procesowi robienia tzw. nastawu wina - od winobrania, poprzez wytłoczenie soku z owoców za pomocą hydro-prasy, po zatknięcie rurki fermentacyjnej w balonie z sokiem, zaszczepionym drożdżami" - tłumaczył Suszyna.
W pokazach uczestniczyło ok. 200 osób: uczniowie miejscowej szkoły rolniczej, studenci ogrodnictwa sandomierskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, producenci rolni i pasjonaci winiarstwa.
Winnica dominikańska ma ponad 10 hektarów winorośli - krzewy posadzono w maju 2012 r. W tym roku po raz pierwszy owocowała. "Zebrano około 300 kilogramów owoców. Ograniczyliśmy owocowanie, aby od razu nie obciążać młodych krzewów. W przyszłym roku prawdopodobnie uda się zebrać ponad tonę winogron, a w planach jest powiększenie plantacji" - mówił Suszyna.
W ramach projektu w lutym 2014 r. w Sandomierzu odbędzie się konferencja poświęcona zakładaniu upraw winorośli, pielęgnacji krzewów i procesowi tłoczenia wina. Wówczas też zaplanowano degustację trunku z plantacji dominikańskiej.
Przedsięwzięcie zakłada także opracowanie i wydanie informatorów dla osób, które odwiedzają powiat sandomierski dla enoturystyki, czyli agroturystyki winiarskiej na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.
Trasa szlaku liczy 60 km i łączy sześć winnic. Na 20 hektarach wzgórz uprawianych jest tam około 10 odmian winorośli o cennych walorach smakowych, które wytrzymują niskie temperatury. Trzy gospodarstwa - Winnica Płochockich w Darominie, Winnica Nad Jarem w Złotej i Winnica Sandomierska w Górach Wysokich, sprzedają wyprodukowane wino.
W ramach ekoturystyki turyści mogą degustować wino, przyglądać się procesowi produkcji trunku, uczestniczyć w pracach pielęgnacyjnych przy winorośli i w winobraniu oraz uzyskać pomoc w zakresie prowadzenia amatorskiej produkcji wina. Część gospodarstw oferują noclegi oraz miejsca do rekreacji.
Pierwszą winnicę w Sandomierzu założyli prawdopodobnie w 1226 roku dominikanie, którzy wytwarzali wino liturgiczne. Już w 1238 roku Leszek Czarny nadał im przywilej sprzedaży wina gronowego w całej Europie. Winorośl była uprawiana przez ok 200 lat - po ochłodzeniu klimatu szlachetna odmiana rośliny wyginęła. Do dziś zachowały się nazwy podsandomierskich wsi Winiary i Winiarki, w których winorośl była uprawiana.
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.