Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Publikacja na ten temat została opublikowana w poniedziałek na portalu czasopisma naukowego "Nature".
Komary są dla człowieka uciążliwe i mogą przenosić groźne choroby, ale w przyrodzie są potrzebne - ocenił entomolog prof. Stanisław Ignatowicz. Są one pożywieniem dla ptaków i nietoperzy, ich larwy oczyszczają wody stojące, a osobniki dorosłe zapylają rośliny.
W genomie tropikalnej rośliny - maleńkiej paproci, mieści się 50 razy więcej DNA niż w ludzkim genomie - odkryli brytyjscy i hiszpańscy naukowcy. Wyniki badania zostały opublikowane w iScience.
Na japońskiej wyspie Yaku-shima roślinność regularnie jedzona przez jelenie zmniejszyła wzrost i stała się roślinnością karłowatą - dowodzą naukowcy na łamach Journal of Ecology.
dzieci, u których w przyszłości zostanie zdiagnozowane spektrum autyzmu, już po narodzinach dochodzi do szeregu zmian metabolicznych, związanych z kilkoma szlakami biochemicznymi. Odkrycie to sugeruje nowe możliwości wczesnego wykrywania autyzmu.
Domyślano się tego od dawna, ale dopiero teraz po raz pierwszy potwierdzono, że w mózgu jest ośrodek sterujący reakcjami immunologicznymi. Informują o tym specjaliści amerykańscy na łamach "Nature".
Dotychczasowe nie dość, że nie mają wiele wspólnego z ochroną przyrody, to jeszcze obarczone są sporym błędem.
Zaskakujące wyniki badań ludu z Papui Nowej Gwinei.
Coraz mniej pożytecznych bakterii zjadających błonnik żyje w jelitach mieszkańców rozwiniętych krajów. Jest to wynik zmian, jakie zachodzą w diecie.
Podstawą diety wilków są sarny, jelenie i dziki. Jednak w niektórych regionach Polski drapieżniki te zjadają także dużo bobrów. Najnowsze badania pokazały, że rekordy pod tym względem biją wilki z północno-wschodniej części kraju, z Puszczy Rominckiej.