Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Nadużywane w leczeniu ludzi oraz w rolnictwie i hodowli zwierząt antybiotyki powodują coraz bardziej powszechną lekooporność bakterii. Dr Agnieszka Zabłotni z Uniwersytetu Łódzkiego podkreśla, że musimy chronić antybiotyki, by nadal pomagały nam w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.
Niektóre antybiotyki mogą łączyć się z cząsteczkami nanoplastiku, co osłabia ich efektywność. Może to pogarszać skuteczność leczenia - uważają naukowcy.
Odporność drobnoustrojów na leki może spowodować do 2050 roku śmierć ponad 39 mln ludzi.
Najnowsze badanie pokazuje, w jaki sposób nadużywanie antybiotyków przyczynia się do rozwoju nieswoistych zapaleń jelit. Główna przyczyna najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu błony śluzowej, a nie jelitowych bakterii.
W eksperymencie na myszach naukowcy odkryli, że znany od dawna lek - prostaglandyna F2A - pomaga usuwać z mózgu toksyczne substancje. Być może mógłby więc pomagać w takich zaburzeniach jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
Syntetyczny antybiotyk (cresomycin) szczególnie dobrze dopasowany do bakteryjnych rybosomów okazał się bardzo skuteczny przeciwko bakteriom wielolekoopornym o różnych mechanizmach lekooporności - informuje pismo "Science".
Dzięki zastosowaniu inteligentnych algorytmów, można było trzykrotnie zmniejszyć ilość przepisywanych dzieciom antybiotyków, przy zachowaniu tej samej skuteczności leczenia. To szczególnie ważny wynik w dobie rosnącej antybiotykooporności bakterii.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) dopuściła w piątek do użytku pierwszą w USA terapię genową, w której stosowane są metody edycji genów CRISPR. Lek służy do leczenia anemii sierpowatej, a jego zatwierdzenie jest według ekspertów przełomem w medycynie oraz podejściu do tej rzadkiej choroby.
Leki stosowane dotychczas do zwalczania popularnych infekcji u noworodków i małych dzieci nie dają już efektu w wielu częściach świata - to skutek antybiotykooporności chorobotwórczych mikroorganizmów.
Kurkuma to przyprawa znana ze swoich prozdrowotnych właściwości - zawarta w niej kurkumina ma m.in. działanie przeciwzapalne, chroni przed infekcjami i pomaga w zaburzeniach układu pokarmowego.