Odżywki sportowe mają zwiększyć wytrzymałość, siłę czy szybkość sportowców; o ile w przypadku zawodowców są nieuniknione, to już amatorzy sportów rekreacyjnych mogą je z powodzeniem zastąpić składnikami dostępnymi w pokarmie - mówi biochemik dr Tomasz Podgórski.
Pytanie wydaje się nieco naiwne. Każdy wie, że koty jedzą mięso. Są drapieżnikami. A jaki jest wpływ bezpańskich kotów na lokalne ekosystemy? I właśnie tutaj zaczyna się bardzo ciekawa nauka.
Inteligentne głowonogi przełamują dogmaty genetyki i ewolucjonizmu w zakresie, o jakim nam się nie śniło. Po raz kolejny sprawdza się stwierdzenie, że szukając nieziemskiego życia, wcale nie musimy spoglądać w kosmos, wystarczy zanurkować pod wodę.
W ciągu dwóch lat para rodzicielska wilków z Puszczy Kampinoskiej doczekała się co najmniej siedmiu szczeniąt - twierdzą naukowcy po analizach genetycznych. Ustalili również, że podwarszawskie drapieżniki mają krewnych w Puszczy Bydgoskiej i Lasach Gostynińsko-Włocławskich.
Legendy o zwierzętach przemawiających ludzkim głosem w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia mocno zakorzeniły się w naszej kulturze. Tymczasem zwierzęta mówią cały rok!
Śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60 proc. - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy prowadzą badania nad antybakteryjnymi właściwościami ślimaczego śluzu.
To dość trudne do wyobrażenia, ale na Ziemi jest bardzo wiele gatunków zwierząt i roślin, których jeszcze nie zdążyliśmy odkryć. Prawdę mówiąc, tych nieodkrytych jest więcej niż tych odkrytych...
Kiedyś dziecko zapytało mnie, jak to możliwe, że kura nie zgniata jajka, które wysiaduje. Pytanie można by zadać inaczej. Jak to jest możliwe, że średniowieczne katedry są tak wytrzymałe? Wbrew pozorom odpowiedź na obydwa pytania jest taka sama. Chodzi o kształt.
W łódzkiej Grupowej Oczyszczalni Ścieków najważniejszą pracę wykonują bakterie. Mikroorganizmy żywią się nieczystościami, dzięki czemu usuwają ze ścieków zanieczyszczenia zarówno organiczne, jak i nieorganiczne, w tym m.in. związki węgla, azotu i fosforu.