Pizza i kebab królują w polskiej gastronomii, przegrywają polskie zupy, pierogi i zapiekanki - informuje "Puls Biznesu".
Gazeta cytuje raport firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering), oparty na badaniu OBOP z marca tego roku. Wynika z niego, że Polacy najczęściej poza domem jedzą pizzę (37 proc. respondentów), kebaby (24 proc.) i hamburgery (19 proc.). Ustępują im nie tylko polskie zupy i pierogi, ale nawet tak popularne niedawno zapiekanki (13 proc.).
I chociaż część przedstawicieli branży, opierając się na fakcie spadku po raz pierwszy w 2009 r. liczby klientów i wartości obrotów sektora, nie widzi perspektyw rozwoju, niektóre segmenty tego rynku mają jednak szanse na rozwój - czytamy w gazecie.
Ośrodek Przewidywania Burz (SPC) zarejestrował 922 zgłoszenia w całym kraju.
Blazary są ciałami niebieskimi, które mimo wielu lat obserwacji nie do końca pojmujemy.
Stoimy u progu egzystencjalnego kryzysu dotyczącego dzikich zwierząt na Ziemi.
Nie tylko opatrują własne rany, ale pomagają w tym także innym osobnikom.
Niezwykle mało wiadomo na temat tamtejszej bioróżnorodności.
Zmiany te przynajmniej częściowo mogą być odwracalne, ale dopiero w dłuższym okresie.
Jedno mrugnięcie to dla nich 20 metrów, na których wiele może się wydarzyć.
Istotny jest zarówno rodzaj utworów, jak i poziom decybeli w kabinie pojazdu.