Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że dwutlenek tytanu (E171), stosowany często jako barwnik zabielający m.in. w słodyczach i gumie do żucia, nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.
W ubiegłym roku Francja zakazała stosowania E171 w produktach spożywczych, po tym jak agencja rządowa ANSES wskazała na szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie.
Badania przeanalizowane przez EFSA wykazały, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, tj. powodować uszkodzenia DNA; trudno także ustalić bezpieczny poziom E171 dla organizmu.
Istnieją obawy, że E171 może mieć działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na szczurach. Zaobserwowano także szkodliwy wpływ barwnika na mikrobiom jelitowy.
Dwutlenek tytanu, długo uważany za bezpieczny, występuje jako barwnik nadający biały kolor w szerokiej gamie produktów zarówno kosmetycznych (np. w paście do zębów), jak i spożywczych (m.in. w gumie do żucia, polewach lukrowych, białych sosach czy majonezie).
Pojęcie to jest znane w całej Europie - od Serbii po Finlandię - a także w Ameryce Północnej.
Ekspert: mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu i rozwój chorób neurodegeneracyjnych.
Potwierdzają to kolejne badania: odkrycie nowego gatunku australopiteka.
Tak twierdzi ks. prof. Michael Baggot, bioetyk z Papieskiego Ateneum Regina Apostolorum w Rzymie.
Czyli skąd rośliny na całym kontynencie wiedzą, czy dany rok będzie nasienny czy nie?
Chińscy naukowcy odkryli mech, który może znieść warunki typowe dla Marsa.