Kabanosy, kiełbasa myśliwska i jałowcowa - to produkty, które czekają na rejestrację w Komisji Europejskiej jako wyroby tradycyjne i regionalne. 15 polskich specjałów jest już na unijnej liście.
Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Z badań wynika, że najczęściej marnujemy chleb, ziemniaki i wędliny. Co trzeci Polak przyznaje, że wyrzuca żywność. O niemarnowanie jedzenia, szczególnie tego przygotowywanego na wielkanocne stoły, apeluje Federacja Polskich Banków Żywności.
Wszechobecne fast foody przyczyniają się nie tylko do rosnącego problemu otyłości, ale także sprawiają, że zaczynamy ścigać się z czasem, stajemy się bardziej niecierpliwi i wydajemy więcej - informują naukowcy w piśmie "Psychological Science".
Z botanikiem i ekologiem prof. Zbigniewem Mirkiem (Polska Akademia Nauk) rozmawia Jarosław Dudała.
Nie boję się z założenia, bo nie widzę, co dodatkowy gen w moim pożywieniu mógłby mi zrobić złego – mówi prof. Bartnik.
Sejm już wkrótce może zezwolić na uprawę w Polsce genetycznie zmodyfikowanych roślin. Bać się tego czy nie?
Większość maluchów uwielbia słodycze, ale te, które mają do nich szczególne upodobanie, mogą cierpieć na depresję - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Addiction". Także dzieci obciążone rodzinnym ryzykiem alkoholizmu chętniej sięgają po słodycze.
Po roku przygotowywania strategii i podpisaniu umowy z przedstawicielami ambasady RP w Madrycie, znana z uprawy karczochów gmina Benicarlo w hiszpańskiej Walencji przeprowadzi w Polsce kampanię promującą to warzywo - poinformowało hiszpańskie radio Cope.
Duża aktywność hormonu głodu - greliny może powodować, że mimo pełnego brzucha niektórym ludziom jedzenie ciągle sprawia przyjemność - wykazali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Biological Psychiatry".