Wysoko przetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie - wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.
Sama dieta śródziemnomorska może nie mieć wystarczająco silnego wpływu na pamięć i myślenie, jest prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych - ustalili szwedzcy naukowcy na podstawie badania, które trwało 20 lat.
Jest lepiej - wynika z badań.
Epizody depresyjne są blisko dwukrotnie częstsze u wegetarian niż u osób spożywających mięso - wynika z badań przeprowadzonych w Brazylii i opublikowanych w piśmie "Journal of Affective Disorders".
Tak przynajmniej wynika z badań naukowców z Australii.
W badaniu z udziałem zróżnicowanej grupy ochotników pokazało, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym. Korzystnie działa natomiast tzw. dieta śródziemnomorska.
Zmiana diety to najskuteczniejszy sposób zapobiegania zawałom i udarom u osób z nadciśnieniem.
Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe przyczyny to niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.
W badaniu na myszach, obecny w diecie cukier szkodził jelitowym bakteriom, które wspierały układ odpornościowy, zwiększając ryzyko otyłości i cukrzycy. Podobne mechanizmy mogą działać u ludzi.
A purpurowa? Ponoć najzdrowsza herbata na świecie! Zobacz materiał video z niezwykłej afrykańskiej plantacji.