Świętowanie i długie biesiady przy stole sprzyjają dolegliwościom żołądkowym. Jak je załagodzić?
Szeroko stosowany dodatek do żywności, karboksymetyloceluloza, zmienia środowisko jelitowe zdrowych ludzi, zaburzając w nim poziom pożytecznych bakterii i składników odżywczych - informuje "Gastroenterology".
Świadomość konsumentów nt. związku między sposobem odżywiania się a zdrowiem rośnie, ale w niewielkim stopniu wpływa na wybory żywieniowe. Skala zachorowań na cukrzycę rośnie - powiedziała PAP dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. Krystyna Gutkowska.
Mimo mody dyktującej ograniczanie produktów mlecznych w diecie powinniśmy zadbać o ich obecność w codziennych posiłkach. Są one bardzo ważne dla naszego zdrowia.
O tym, na czym polega nietolerancja laktozy, jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć, mówi Katarzyna Brukało.
Na które elementy w diecie powinniśmy zwracać uwagę w okresie jesienno-zimowym, radzi Anna Taraszewska – ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Dobrze robi na cholesterol, na ciśnienie....
Zbyt wysoka konsumpcja kawy wiąże się z mniejszą objętością mózgu, większym ryzykiem demencji i udaru. Podstawa to umiar - mówią naukowcy - a 6 filiżanek dziennie to zdecydowanie zbyt dużo.
Rodzice zbyt wcześnie wprowadzają do diety swoich dzieci soki owocowe, napoje roślinne i mleko krowie - alarmują eksperci. Aż 61 proc. rodziców niesłusznie podaje dzieciom te same posiłki, które je reszta rodziny - wykazały najnowsze badania.
Żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb indywidualnych pacjenta. Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w procesie zdrowienia: mówimy o leczeniu żywieniowym - wskazują specjaliści z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.