Spożywanie większej ilości białka w trakcie stosowania diet odchudzających nie tylko pozwala uniknąć utraty masy mięśniowej, ale także sprzyja lepszym wyborom żywieniowym - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w stanie New Jersey (USA).
System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce wymaga zmian. To leży w interesie zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców z branży spożywczej.
Dzięki modyfikacji metodą CRISPR udało się znacznie podwyższyć poziom witaminy D w pomidorach - informuje pismo "Nature Plants".
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych - donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.
W okresie ciąży dieta wegetariańska, a tym bardziej - wegańska nie jest obecnie polecana, a jeśli - to tylko z odpowiednią suplementacją w zależności od rodzaju tej diety - twierdzi dr inż. Małgorzata Więch z Zakładu Żywienia Instytut Matki i Dziecka w Warszawie.
Trochę zależy to jednak od tego, jak jest przygotowywana.
Częste spożywanie pokarmów bogatych w prolinę, aminokwas występujący m.in. w mleku, mięsie i jajkach, ma związek z większą podatnością na depresję - informują hiszpańscy badacze, których wnioski opublikowało pismo "Cell Metabolism".
Dieta bogata w białko, cynk i niacynę oraz uboga w tłuszcze nasycone sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej elastyczne - wynika z izraelskich badań zaprezentowanych podczas Europejskiego Kongresu Otyłości (ECO) w Maastricht w Holandii.
To nie żart: wybory żywieniowe często zależą od składu drobnoustrojów jelitowych.
Rosnące ceny żywności, zwiększone koszty energii spowodowane wojną wywołaną przez Rosję, ale i skutki wcześniejszego kryzysu spowodowanego Covid-19, mogą w tym roku wepchnąć w skrajne ubóstwo ponad ćwierć miliarda ludzi więcej - prognozuje Oxfam.