To nie żart: wybory żywieniowe często zależą od składu drobnoustrojów jelitowych.
Rosnące ceny żywności, zwiększone koszty energii spowodowane wojną wywołaną przez Rosję, ale i skutki wcześniejszego kryzysu spowodowanego Covid-19, mogą w tym roku wepchnąć w skrajne ubóstwo ponad ćwierć miliarda ludzi więcej - prognozuje Oxfam.
Spożywanie 100 gram żurawiny dziennie już po miesiącu stabilnie poprawiało funkcje układu krwionośnego. Jedzenie warzyw i owoców to ważny element dbania o układ krążenia, a żurawiny zawierają szczególnie korzystne składniki.
Zbilansowana dieta nordycka może zapobiegać wielu chorobom poprzez obniżanie poziomów cukru oraz cholesterolu we krwi, nawet jeśli nie prowadzi do utraty wagi - informuje pismo "Clinical Nutrition".
Spożywanie białka pochodzącego z wielu różnych rodzajów pokarmów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego - informuje pismo "Hypertension".
Tradycyjnie w tłusty czwartek na stołach króluje pączek. Ta słodkość mająca ok. 500 kcal nieraz spędza sen z powiek osobom, które się odchudzają. Czy pączki i fizyka mają ze sobą coś wspólnego? Dr hab. Roman Wrzalik, prof. UŚ, udowadnia, że całkiem sporo...
Co konkretnie? Cukrzycę, otyłość i parę innych schorzeń.
W czasie trwającego aż dwa lata badania ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.
Co jeść? Rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.
Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia - wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie.