Dżuma z epoki kamienia

Jak nazwać kogoś, kto zajmuje się poszukiwaniem bakterii, które zabijały ludzi w przeszłości? Jest archeomikrobiologiem? Nawet jeśli oficjalnie nie ma takiej specjalizacji na żadnej liście uniwersyteckich kursów, to osiągnięcia badaczy łączących zainteresowania archeologiczne z mikrobiologicznymi bywają niesamowite.

Specjaliści od archeologicznej mikrobiologii a to odkryją, jaka zaraza ziemniaczana wygnała Irlandczyków za ocean w XIX wieku, a to zgłębią malarię, która trapiła faraonów. W jednym z ostatnich numerów prestiżowego magazynu „Cell” opisali dżumę znalezioną w Szwecji w zębie pewnej wieśniaczki, która zmarła kilka tysięcy lat temu. I wyciągnęli wnioski, że ten szczep dżumy zdziesiątkował populację pierwszych europejskich rolników.

Dostępne jest 9% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg