Czarne jagody
jakub szymczuk /foto gość

Czarne jagody

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 34/2019

publikacja 22.08.2019 00:00

Zjadane prosto z krzaków, w formie dżemów czy soków, są smaczne i zdrowe. Warto o nich pamiętać i sezonowo wprowadzać do codziennej diety.

Jagody, zwane też w niektórych regionach Polski borówkami czarnymi czy czernicą, to drobne owoce leśne cenione już w czasach starożytnych. W dawnej medycynie ludowej wykorzystywano je przede wszystkim do leczenia chorób układu pokarmowego. Głównie biegunki, dyzenterii i w terapiach usuwających pasożyty. Dzisiejsze badania nad właściwościami tej rośliny wykazują dużo większe bogactwo składników pożytecznych dla naszego organizmu. Vaccinium myrtillus L. – bo taka jest nazwa łacińska dziko porastającej lasy rośliny – należy do rodziny wrzosowatych. Rośnie głównie w lasach sosnowych na terenach nizinnych i górskich. Lubi gleby ubogie i kwaśne, a w korzeniach krzaczków często oprócz jagód można też znaleźć grzyby. Owocuje od lipca do września (na terenach o chłodniejszym, ostrzejszym klimacie). Nie daje się uprawiać w sztucznie stworzonych warunkach. Ceniona głównie ze względu na smak i możliwości przetwarzania czarnych (z fioletowym nalotem) owoców.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..

Reklama

Reklama

Reklama