Jest już milion wegetarian i wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na ten krok. Miliony przynajmniej ograniczają jedzenie mięsa - pisze środowa "Rzeczpospolita". Zmieni to cały rynek - dodaje.
Rezygnowanie z mięsa czy ograniczanie jego udziału w diecie to już nie tylko moda, ale globalny trend - wskazuje dziennik. "Związany zarówno z kwestiami ideologicznymi, jak cierpienie zwierząt, po środowiskowe - wyprodukowanie kilograma wołowiny to średnio ponad 14 tys. litrów wody i ponad 6 kg paszy, a poza tym do atmosfery trafia tyle CO2, co trzygodzinna jazda samochodem" - czytamy.
Dlatego także w Polsce, jak zaznacza gazeta, trend odchodzenia od mięsa jest widoczny coraz mocniej. Z badania przeprowadzonego przez dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na taką dietę - wskazuje "Rz". Dodaje, że do tego 43 proc. Polaków zgodnie z badaniem IQS, nie rezygnując z niego całkowicie, mocno ogranicza spożycie.
Cytowana przez dziennik Patrycja Homa, dyrektor ProVeg Polska przekonuje, że zapotrzebowanie na roślinne produkty rośnie zarówno w Polsce, jak i globalnie. "Mimo że utożsamiamy je głównie z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, to aż 90 proc. sprzedaży jest generowana przez osoby niebędące na żadnej z tych diet" - mówi. Stąd, jak dodaje, "widzimy w Polsce znaczny rozwój produktów roślinnych". "Jednak daleko nam jeszcze do krajów zachodnich, dlatego wciąż jest tu miejsce na tego typu produkty" - ocenia.
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.