Odporność a dieta
ALICJA LEL0NEK

Odporność a dieta

GN 4/2023

publikacja 26.01.2023 00:00

O tym, czy dobrze zbilansowana dieta może być podstawą profilaktyki i budowania odporności na choroby wirusowe, mówi dr n. med. Karolina Krupa-Kotara, adiunkt Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Anna Leszczyńska-Rożek: Na czym polegały badania dotyczące profilaktyki chorób wirusowych grypy, RSV i COVID-19 przeprowadzone przez naukowców bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach?

Karolina Krupa-Kotara:
Bardzo ważnym elementem profilaktyki jest odpowiednie wsparcie układu odpornościowego. W naszym badaniu, przeprowadzanym wśród 304 respondentów w wieku 18–81 lat, potwierdziliśmy hipotezę, że osoby charakteryzujące się tradycyjnym, zwyczajowym wzorcem żywieniowym i przyjmujące suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy miały większe szanse na łagodne przechorowanie epizodu COVID-19.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..

Reklama

Reklama

Reklama