O tym, czy dobrze zbilansowana dieta może być podstawą profilaktyki i budowania odporności na choroby wirusowe, mówi dr n. med. Karolina Krupa-Kotara, adiunkt Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Anna Leszczyńska-Rożek: Na czym polegały badania dotyczące profilaktyki chorób wirusowych grypy, RSV i COVID-19 przeprowadzone przez naukowców bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach?
Karolina Krupa-Kotara: Bardzo ważnym elementem profilaktyki jest odpowiednie wsparcie układu odpornościowego. W naszym badaniu, przeprowadzanym wśród 304 respondentów w wieku 18–81 lat, potwierdziliśmy hipotezę, że osoby charakteryzujące się tradycyjnym, zwyczajowym wzorcem żywieniowym i przyjmujące suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy miały większe szanse na łagodne przechorowanie epizodu COVID-19.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W Drodze Mlecznej wykryto gwiazdową czarną dziurę o rekordowo dużej masie
Astronomowie zapewniają, że miną one naszą planetę w bezpiecznej odległości.
Szympansy i bonobo rozpoznają widocznych na zdjęciach członków stada niewidzianych od ponad 25 lat.
Jak na razie jego jednym przedstawicielem jest osa Capitojoppa amazonica.
Wilki z obrożami telemetrycznymi pomagają ujawniać przypadki wyrzucania padliny w lesie.