Dieta bez cukru – zdrowotne korzyści i zmiany w organizmie po rezygnacji z cukru w diecie
istockphoto

Dieta bez cukru – zdrowotne korzyści i zmiany w organizmie po rezygnacji z cukru w diecie

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 30/2023

publikacja 27.07.2023 00:00

Cukier jest najczęściej występującym słodzikiem w żywności, którą kupujemy. Jakie pozytywne zmiany zachodzą w organizmie po odstawieniu tego produktu?

Cukier dodawany jest oczywiście do produktów słodkich, takich jak słodycze, wypieki i napoje gazowane. Znajdziemy go też w produktach z pozoru zdrowych. Mowa tutaj o jogurtach, serach, niektórych mlekach roślinnych, płatkach śniadaniowych, przetworach owocowych i warzywnych, w pieczywie oraz w niezdrowych fast foodach. Jak wykazały badania, mózg karmiony cukrem i tłuszczem inaczej pracuje, bo otrzymuje źródło szybkiego wzrostu energii, a co za tym idzie – poprawy nastroju. Niestety jest to stan trwający krótko, a skutki diety bogatej w cukry i tłuszcze są katastrofalne.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..