Prehistoryczni mieszkańcy Italii żywili się mięsem słoni
Słoń w schronisku Sheldrick Widllifetrust w Nairobi w kenii Krzysztof Błażyca /Foto Gość

Prehistoryczni mieszkańcy Italii żywili się mięsem słoni

PAP

publikacja 31.10.2025 22:13

Naukowcy oszacowali wiek szczątków na ok. 404 tys. lat

 Archaiczni ludzie, zamieszkujący Półwysep Apeniński 400 tys. lat temu, żywili się mięsem wymarłego dzisiaj gatunku słoniowatych - informują naukowcy na łamach pisma "PLOS One".

Z badań wynika, że wykorzystywano zarówno mięso zwierząt, jak również ich kości, z których sporządzano narzędzia. Na stanowisku archeologicznym w Casal Lumbroso na przedmieściach Rzymu archeolodzy odkryli setki fragmentów kostnych i narzędzi kamiennych do obróbki mięsa. Znalezisko datowano na środkowy plejstocen, w trakcie którego nastąpiło złagodzenie klimatu.

Jak podkreślają naukowcy, ludzie prehistoryczni prawdopodobnie dość często korzystali z mięsa i kości padłych zwierząt, trudno jest jednak w materiale archeologicznym znaleźć jednoznaczne potwierdzenie takich praktyk. Znaleziska, które to sugerują, są stosunkowo rzadkie i trudne do interpretacji.

Zespół pod kierunkiem Beniamino Mecozziego z Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie zbadał szczątki odkryte w Casal Lumbroso. Porównując znalezisko z otaczającymi je warstwami archeologicznymi, naukowcy oszacowali wiek szczątków na ok. 404 tys. lat.

Badacze naliczyli ponad 300 fragmentów szkieletu, należących do jednego osobnika z gatunku Palaeoloxodon antiquus z rodziny słoniowatych. Zwierzęta te zamieszkiwały w plejstocenie dużą część Eurazji i północ Afryki. Oprócz fragmentów kostnych znaleziono ponad 500 niewielkich narzędzi kamiennych, z których większość mierzyła poniżej trzech cm długości. Niektóre kości słania zostały przerobione na narzędzia.

Na terenie środkowych Włoch odkryto kilka podobnych stanowisk archeologicznych ze szczątkami słoni i drobnymi kamiennymi narzędziami.

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona