Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Władze federalne USA rozważają wprowadzenie ograniczenia lub nawet zakazu podawania solonych orzeszków ziemnych na pokładach samolotów amerykańskich linii lotniczych. Powodem ma być uczulenie na nie części osób.
KE popiera ideę Europy wolnej od dymu tytoniowego w 2012 roku, ale - jak przyznał komisarz ds. zdrowia John Dali - może tylko zachęcać rządy do wprowadzenia całkowitego zakazu palenia w miejscach publicznych i pracy, na co zdecydowały się do tej pory 3 kraje.
Coraz więcej Polaków podróżuje do zamorskich krajów, a wiedza na temat chorób, jakimi można się tam zarazić, jest wciąż niska. O tym, co zrobić, żeby zabezpieczyć się przed chorobami tropikalnymi, mówili we wtorek dziennikarzom lekarze - specjaliści od chorób podróży.
Nową, nieoperacyjną metodę leczenia chorych z poważnie uszkodzonym sercem wdrożyli z powodzeniem lekarze ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu - poinformowano podczas środowej konferencji prasowej w tym szpitalu.
1,5 miliona Włochów, którzy nie ukończyli 18 lat, korzysta z solarium. Połowa z nich jest uzależniona od sztucznego opalania - wynika z danych przedstawionych w sobotę. Dermatolodzy chcą, aby niepełnoletni mogli korzystać z solarium tylko za zgodą rodziców.
Niemieckie apteki wstrzymują sprzedaż leków, w których substancją czynną jest bufexamac - poinformowała w środę tamtejsza Federalna Izba Aptekarzy. Wyjaśniono, że podstawą tej decyzji jest orzeczenie Federalnego Instytutu Leków i Produktów Medycznych (BfAnM).
Niepożądane działania leków to jedna z 10 najczęstszych przyczyn zgonu. 30-40 procent działań niepożądanych można uniknąć - mówił na konferencji "Niebezpieczne interakcje leków w praktyce klinicznej" dr Jarosław Woroń z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Czuwający nad bezpieczeństwem żywności w UE Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski doceniając wysoki poziom ich kompetencji - poinformowała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle.
Żywność ekologiczna robi ostatnio na rodzimym rynku zawrotną karierę. Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne gospodarstwa oferujące tradycyjną, zdrową i zgodną z najwyższymi normami hodowlę lub uprawę. Rozwija się także strona marketingowa wszystkiego, co kojarzy się ze zdrowym żywieniem i zdrowym stylem życia.