Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Badacze stworzyli materiały, z których mogą powstać m.in. biodegradowalne, nawożące agrotworzywa
Winorośl udomowiono ok. 11 tys. lat temu w dwóch miejscach jednocześnie - uważają naukowcy na podstawie badań genetycznych. Wyniki badań publikują na łamach najnowszego numeru tygodnika "Science".
Jej kora dodana do pasz zmniejsza potrzebę stosowania antybiotyków w hodowli.
Rozpylanie nawozów i pestycydów stosowane w rolnictwie może zmienić sposób, w jaki zapylające owady "postrzegają kwiaty, zniechęcając pszczoły i trzmiele do zapylania - informuje pismo "PNAS Nexus".
Mamy trzy razy mniej wody na jednego mieszkańca niż statystyczny Europejczyk. Racjonalne gospodarowanie nią to konieczność. Służyć mają temu m.in. inwestycje, jak projekt retencji korytowej czy budowa zbiorników retencyjnych - powiedział PAP prezes Wód Polskich Przemysław Daca.
Przeniesienie upraw głównych roślin spożywczych w inne lokalizacje geograficzne mogłoby zmaksymalizować ich plony i zminimalizować wpływ na środowisko, ograniczając emisję dwutlenku węgla - informuje pismo "Nature Communications Earth & Environment".
Owady to doskonałe źródło pożywienia i doskonały nawóz do uprawy roślin - przekonują naukowcy.
Niezależni badacze krytykują zgodę UE na przedłużenie licencji na stosowanie glifosatu.
Co na przykład, jeśli monokultury zaatakuje jakiś szkodnik?
Z dwutlenku węgla i wodoru... wyprodukowano skrobię.