Purchawki z kosmosu

W chińskim mieście Hangzhou, słynącym z promocji sztuki komiksu i animacji, wyrosną gigantyczne purchawki. Jedyna na świecie taka budowla ma być muzeum, w którym nauka i sztuka łączy się z rozrywką.

Praktyczne, nie tylko piękne
W części wystawienniczej obok ekspozycji stałych pojawiać się będą wystawy czasowe. Trzy kina dysponować mają 1111 miejscami, a oprócz tego zwiedzający będą mieli do dyspozycji wyposażony w nowoczesne technologie teatr. Choć całość pomyślana została tak, aby zwiedzający poruszali się zgodnie z chronologią historyczną powstawania komiksu i animacji, czas i obszary tematyczne będą stwarzały możliwość indywidualnego wyboru. Budowla w założeniu ma maksymalnie wykorzystywać warunki naturalne (m.in. naturalną wentylację czy chłodzenie adiabatyczne). Pęcherzykowaty kształt zmniejszy także wrażliwość budynku na wiejące wiatry i zmniejszy zapotrzebowanie na klimatyzację. Z pozoru przypadkowo „rozrzucone” okna również pomogą zachować efektywność energetyczną budowli. Dokładnie zaprojektowane zostało też otoczenie muzeum. Leżące nad rzeką budynki z przeciwległym brzegiem będą łączyć malownicze mosty. Będzie także możliwość rejsu statkiem po rzece czy odpoczynek w kolistych ogrodach – wyspach nawiązujących kształtem do budowli. Istotną funkcję spełniać ma także plac, który wykorzystywany będzie podczas międzynarodowych festiwali komiksu i animacji. Od 2005 roku Hongzhou organizuje największy festiwal poświęcony tej tematyce. Rozpoczęcie budowy zaplanowano na 2012 r., a łączny budżet wynosi 92 mln euro. Biorąc pod uwagę coraz większe zainteresowanie, przede wszystkim ludzi młodych, sztuką komiksu i animacji, projekt jest jak najbardziej na czasie. Co więcej, poza unikatową na świecie formą ma też ambitny cel podniesienia rozrywki do rangi sztuki.

Silos w porcie
Holenderska pracownia projektowa MVRDV (powstała w 1991 r.) tworzy projekty, które choć nawiązują do otoczenia, zwracają uwagę nietypowymi formami. Przykładem może być prosty, kolorowy budynek mieszkalny Silodam w Amsterdamie. „Silos mieszkaniowy” wybudo-wany nad wodą w porcie nawiązuje do statków – kontenerów. Kryje w sobie 157 kontenerów – lokali o różnych parametrach i lokalizacji. Od małych mieszkań studyjnych przez dwukondygnacyjne aż do tych z tarasami dachowymi czy atrium w centrum mieszkania. Od typowych mrówkowców odróżnia go atrakcyjna lokalizacja, parking dla łodzi, przestrzeń komercyjna i publiczna czy wysuwany nad wodę taras, będący placem spotkań lokatorów. Choć ten długi na 130 m budynek ma niezliczoną ilość korytarzy i klatek schodowych, lokatorom łatwo się odnaleźć. Projektanci zastosowali na zewnątrz i wewnątrz budyn-ku swoisty kod kolorów, dzięki któremu łatwo trafić do swojego mieszkania.

«« | « | 1 | 2 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg