Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
Jak mówi PAP prof. Marek Kowalski, alergolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, u osoby uczulonej na rybę w ciągu kilkudziesięciu sekund po jej spożyciu mogą wystąpić dramatyczne objawy - w postaci na przykład utraty przytomności, a czasami nawet zgonu. "Reakcja ta może być wywołana niewielkimi, śladowymi ilościami alergenu ryb" - podkreśla.
Takim pacjentom, jak mówi ekspert, trudno jest unikać alergenów ryb, ponieważ wchodzą one w skład różnych pokarmów. "Dotąd nie było możliwe bezpieczne podanie szczepionek w takim przypadku. Naszą ideą była taka zmiana cząsteczki alergenu (...), aby zachować jej zdolność do wywoływania tolerancji, ale by pozbawić ją zdolności uczulającej, zdolności wywoływania objawów ubocznych" - tłumaczy.
Niedługo nową szczepionkę będzie można podawać pacjentom w Klinice Immunologii, Reumatologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Jak mówi prof. Krajewski, szczepionka będzie miała na celu odczulenie i umożliwienie spożywania ryb przez osoby dotąd na nie uczulone, a przynajmniej "zdjęcie z tych osób niebezpieczeństwa, że przypadkowy kontakt z rybą może wywołać ciężkie objawy alergiczne".
Zwłaszcza niebezpieczne są matki, które bronią swojego potomstwa.
Z ośrodka kosmicznego NASA na Florydzie wystartowała w poniedziałek rakieta SpaceX Falcon 9.
Hiszpańsko-australijski zespół opracował pionierską metodę rozkładu plastikowych śmieci.
Odkryte w Alpach i Arktyce mikroorganizmy potrafią rozkładać plastik w niskich temperaturach.
Do substancji perfluoroalkilowych (PFAS) zaliczane są tysiące syntetycznych związków chemicznych.