Tegoroczne zbiory owoców będą niższe w porównaniu z ubiegłym rokiem o 13-14 proc. i wyniosą 3,1-3,2 mln ton. Produkcja warzyw może zaś spaść o 7 proc. do 4,5 mln ton - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zdaniem ekspertów po tegorocznych zbiorach wyższe będą ceny skupu większości owoców i warzyw.
"Na spadek zbiorów owoców i warzyw wskazują bardzo niekorzystne warunki dla tych upraw w okresie wiosny (nadmierna ilość opadów, chłody). O ostatecznym poziomie zbiorów - głównie jabłek i warzyw gruntowych zadecyduje przebieg warunków pogodowych latem i jesienią" - napisano w raporcie Instytutu.
Eksperci IERiGŻ uważają, że po tegorocznych zbiorach wyższe będą ceny skupu większości owoców i warzyw.
"Spośród owoców, najbardziej wzrosną ceny skupu jabłek i gruszek oraz kierowanych do przetwórstwa truskawek. Wzrost cen skupu surowca spowodować może obniżenie marż przetwórczych w produkcji niektórych przetworów owocowych i warzywnych. W 2010/11 r. wyższe niż w sezonie poprzednim będą ceny detaliczne owoców, warzyw i ich przetworów, co spowoduje obniżenie ich spożycia" - wynika z raportu.
Zmiany te przynajmniej częściowo mogą być odwracalne, ale dopiero w dłuższym okresie.
Jako główną przyczynę tej poprawy wskazuje się zmniejszenie emisji przemysłowych.
Jedno mrugnięcie to dla nich 20 metrów, na których wiele może się wydarzyć.
Istotny jest zarówno rodzaj utworów, jak i poziom decybeli w kabinie pojazdu.