Ponad 60 proc. pacjentów z COVID-19 straciło całkowicie węch, a u 88 proc. stwierdzono zmiany zmysłu smaku - to ustalenia międzynarodowej grupy ekspertów, którą kierował profesor Cosimo de Filippis z uniwersytetu w Padwie na północy Włoch.
O ustaleniach naukowców napisano na łamach pisma medycznego "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology".
Lekarze przebadali 417 pacjentów, przebywających w 12 szpitalach we Włoszech, Hiszpanii, Belgii i Francji. Około 80 proc. z nich nie miało objawów związanych z kłopotami z drożnością nosa oraz innymi typowymi dla infekcji wirusowych. Mimo to po zachorowaniu stracili węch. Wśród tej grupy większość stanowią kobiety - wynika z analiz.
Ponadto 88 proc. pacjentów nie było w stanie odróżnić różnych smaków: słodkiego, gorzkiego i słonego.
Bakteria powodująca wrzody żołądka wytwarza białko zapobiegające powstawaniu amyloidu.
Zmieniającym skład rodzimej flory, a bywają też niebezpieczne dla zdrowia.
Żywice kopalne w różnym wieku są rozprzestrzenione na całym świecie.
Resort rolnictwa popiera inicjatywę opracowania europejskiego planu zarządzania populacją kormorana.
Naukowcy chcą jeszcze wzmocnić tę terapię, łącząc ją z innym immunologicznym podejściem.
W stworzeniu sondy wzięli udział eksperci z Centrum Badań Kosmicznych PAN.