Ograniczenie spożywania cukru jest konieczne, jeśli chcemy zadbać o zdrowie. Jak to zrobić i czego unikać?
Z danych GUS wynika, że w 2017 r. przeciętny Polak zjadał ponad 44 kg cukru rocznie. I choć znacznie obniżyła się ilość cukru dodawanego w formie nieprzetworzonej (w postaci słodzika) do kawy czy herbaty, wzrasta jego spożycie w innych produktach. Coraz większa świadomość, że cukier nie krzepi, a wręcz przeciwnie: jego nadmiar powoduje wiele chorób cywilizacyjnych, skłania producentów do zastępowania go innymi substancjami. W konsekwencji na etykietach nie znajdziemy informacji o zawartości cukru jako składnika, ale jest on ukryty w produkcie pod inną nazwą.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
już od 14,90 zł
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Liczący 3 tys. lat artefakt zaginął z Muzeum Egipskiego w Kairze.
Pojęcie to jest znane w całej Europie - od Serbii po Finlandię - a także w Ameryce Północnej.
Stało się to dziesięć lat po zarejestrowanej detekcji fal grawitacyjnych.
Mieszkali blisko siebie, mimo to mocno się w tym względzie różnili.
Ekspert: mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu i rozwój chorób neurodegeneracyjnych.
Czyli skąd rośliny na całym kontynencie wiedzą, czy dany rok będzie nasienny czy nie?
Chińscy naukowcy odkryli mech, który może znieść warunki typowe dla Marsa.