W ostatnich latach, w wyjątkowo szybkim tempie, narastają u polskich dzieci oraz młodzieży otyłość i nadwaga; już co czwarte z nich ma nadmierną masę ciała - alarmowali specjaliści podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego, który w piątek rozpoczął się w Warszawie.
Obróbka termiczna żywności to jeden z największych wynalazków człowieka w historii świata.
Naukowcy z Instytutu Archeologii UKSW przeprowadzili dokładną analizę tłuszczów, które pokrywają fragmenty naczyń ceramicznych, których używali Krzyżacy.
Chemia ma zły PR. Jest synonimem czegoś sztucznego, czegoś szkodliwego. Tymczasem takie postawienie sprawy jest kompletnym nieporozumieniem.
Chemia ma złą prasę. Kojarzy się z czymś sztucznym i szkodliwym. To nieporozumienie.
Miód od dawna jest cenionym produktem naturalnym. Jakie są jego właściwości i jak go używać, aby nie zaszkodził?
Napoje reklamowane jako źródło energii są ogólnodostępne na półkach sklepowych. Kupują je i piją coraz młodsze dzieci. Jakie mają działanie na organizm człowieka i jaka jest ich zawartość?
Warto przestrzegać podstawowych zasad żywienia i pilnować, by było różnorodne.
Stosowana w dłuższym okresie jest niekorzystna dla zdrowia.
O tym, że nasze jelita są zamieszkiwane przez miliardy bakterii, uczymy się już w szkole.